Uw droomhuis gevonden? Dan bent u wellicht op zoek naar een woonkrediet. Let hierbij op voor wurgcontracten!

Uw droomhuis gevonden? Dan bent u wellicht op zoek naar een woonkrediet. Let hierbij op voor wurgcontracten!

Bij het afsluiten van een woonkrediet wordt vaak een rentekorting toegestaan op voorwaarde dat u er verzekeringen bijneemt! Bij opzeg van die verzekeringen verliest u de rentekorting. Die verzekeringen zijn ook te duur en niet aangepast aan uw noden. U wordt dus gegijzeld!

Een week voor de start van bouwbeurs Batibouw waarschuwt de Federatie voor Nederlandstalige verzekeringsmakelaars (FVF) de consumenten voor ‘wurgcontracten’ bij het afsluiten van een woonkrediet. De gebundelde verkoop kan er voor zorgen dat (ver)bouwers op lange termijn gegijzeld worden.

Bij het afsluiten van een woonkrediet krijgen consumenten van de bank vaak een lagere rentevoet op voorwaarde dat ze meerdere producten afnemen van dezelfde groep, bijvoorbeeld een schuldsaldo en/of brandverzekering vaak aan veel te hoge premies. De consument dient te beseffen dat hij hierdoor feitelijk verplicht is om de verzekeringen voor de volledige duurtijd van het woonkrediet aan te houden.

Consumenten hangen daardoor gemiddeld 20 tot 30 jaar vast aan een voor hen vaak nadelig verzekeringscontract. “Het jaarlijkse opzegrecht voor verzekeringen, een belangrijk principe dat de wetgever inbouwde in het kader van de bescherming en de vrije keuze van de consument, wordt hierdoor overduidelijk beknot, aldus de federatie.

Bij het verhogen van het tarief van de brandverzekering staat de consument met zijn rug de tegen de muur: hij kan zijn verzekering niet opzeggen, anders wordt hij geconfronteerd met een hogere rentevoet.

Formuliertje brengt geen soelaas

Vanaf 1 april worden kredietgevers verplicht een nieuw standaardformulier (ESIS) voor te leggen waarin informatie staat over de kosten, de rentevoet, enzovoort … Dit formuliertje brengt jammer genoeg totaal geen soelaas voor deze problematiek. Het onevenwicht tussen rechten en plichten blijft bestaan. De feitelijke gijzeling van de consument voor zijn verzekeringen blijft een courante praktijk, besluit Kelly Schamphelaere.
In afwachting van een gedegen oplossing is een blijvende sensibilisering van de consument dan ook noodzakelijk.

Bron FVF

Download hier de folder

Voor een goed verzekeringsaanbod op maat, helpt ons kantoor u graag verder!

admin

Reacties zijn gesloten.